Maak kennis met de medewerkers van het Agentschap van de Eurometropool : Arnaud

Voortaan wordt u uitgenodigd om het Agentschap en zijn medewerkers beter te leren kennen. Walen, Vlamingen en Fransen met een gemeenschappelijke passie: grensoverschrijdende samenwerking!

 

Deze maand laten we u kennismaken met Arnaud, die sinds begin maart stage loopt bij de Eurometropool. 

Kan je jezelf kort voorstellen? 
Mijn naam is Arnaud Beucler, ik ben 23 jaar en zit in het laatste jaar van mijn opleiding ingenieur in Lille. Ik ben geboren en getogen in Lille en wou dan ook dolgraag in de Métropole Européenne de Lille blijven (ik woon in Saint-André-lez-Lille).  

In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij de Protection Civile du Nord. Dat is een erkende vereniging voor burgerveiligheid. We organiseren EHBO-opleidingen, bemannen EHBO-posten tijdens culturele en sporteieve evenementen en helpen slachtoffers van natuurrampen.  

Waarom wilde je stage lopen bij de Eurometropool? 
In het kader van mijn opleiding moet ik 8 weken stage lopen in het buitenland om nieuwe culturen te ontdekken en uit mijn comfortzone te treden. Volgens mij moet je geen 1000 km reizen om een nieuwe cultuur te ontdekken.  

Kan je je stageopdracht kort toelichten? Waaruit bestaat je werk precies?
Mijn belangrijkste opdracht binnen de Eurometropool is helpen bij de organisatie van evenementen. Wat mij het meest bevalt in het Agentschap van de Eurometropool, is de grootte van het team en het werk dat wordt verricht door dit team. De medewerkers van het Agentschap zijn afkomstig uit de 3 deelregio’s en hebben dus een verschillende culturele achtergrond (Vlaanderen, Frankrijk en Wallonië). Alle medewerkers van het Agentschap zijn hulpvaardig en vriendelijk. Ik voel me hier enorm op mijn gemak.  

Wat heeft je het meest verrast tijdens deze stage / in het Agentschap?
Tijdens mijn stage ontdekte ik het bestaan van het Blauwe Park en alle wandeligen die je er te voet of met de fiets kan maken, alleen of in groep. Zonder deze stage had ik dit prachtige erfgoed nooit leren kennen.  

Is je perceptie van de grens veranderd tijdens deze stage?
Ik heb al een opmerkelijk verschil vastgesteld: op mijn eerste stagedag kwam ik in auto naar Kortrijk. De grens was toen heel zichtbaar door de vele borden. Tegenwoordig verplaats ik me met de trein en is de grens onzichtbaar geworden. Je beseft niet eens dat je plots in een ander land bent.  Sinds ik bij de Eurometropool stage loop, heb ik de indruk dat ik die grens niet meer zie: er worden spontaan contacten gelegd, zonder dat men zich afvraagt of iemand Frans, Waals of Vlaams is. 

This website uses cookies to optimise its content. cookies.

;